Weitere Seiten zum Thema:
Flora und Fauna des Calmont
Geologie und Landschaft
Der Calmont-Klettersteig
Foto-Dokumentation zum Calmont-Klettersteig
Gleitschirmfliegen im Calmont
Archäologische Arbeiten in der Klosterruine Stuben
Die Petersberg-Kapelle von Neef
Förderverein Calmont-Region e. V.
De Calmont - klauterwandeling
   
   
De klauterwandeling door de Calmont, Europa’s steilste wijnberg, is ongeveer
3 km lang. De wandeltijd bedraagt ongeveer 2 uren.

Zes ladders, tot 3 m hoog, touwen en hulpjes bij het klauteren verwachten aan bepaalde rotspartijen een sportieve wandelaar, vrij van hoogtevrees en met een vaste tred.

Daarnaast verloopt het pad over langere afstanden op eenzelfde hoogte, waardoor ruim de tijd overblijft om even te verpozen en/of te genieten van het landschap.

De kern van traject verloopt over rotspartijen en doorheen verlaten ruivenaanplantingen, nog te herkennen aan hun terrasmuurtjes. Het is niet onmogelijk af en toe de wijnboeren te observeren tijdens hun zware arbeid. Steeds opnieuw moeten enkele steil opstaande rotspartijen overgestoken worden. Zij begrenzen kleine naar steile dalen (“Kaulen”) waarin de wijnbouwterrassen aangelegd werden.

De Calmont is als een reuzenparabool naar het zuiden gericht, waardoor het er op zonnige zomerdagen zeer warm kan worden. Op slechts weinig plaatsen is er schaduw. Drank meenemen is dan de boodschap.

In een van de boeiendste delen van de Moeselvallei valt er heel wat te beleven. De fysieke inspanning wordt ruim vergoed door prachtige vergezichten of een dal vol afwisseling.

Aan de overzijde ligt de kerkru ne van het klooster Stuben en op de tegenoverliggende Petersberg erkent men een kapel die dezelfde naam draagt. In de zomer wordt er aan het Moeselstrand ter hoogte van de ru ne gezonnebaad en gezwommen. Grote binnenschepen nemen er een scherpe bocht in de smalle vallei.

Ge nteresseerden in de planten- en dierenwereld vinden in de Calmont een merkwaardige niche, gekenmerkt door zomerse hitte en droogte. De buksboom (Buxus) is de typische Calmontplant. Zijn intense geur begeleidt de wandelaar gedurende het hele traject.

In juni fladdert hier de Apollovlinder rond en aan de Galgenlay kan men met wat geduld en geluk de smaragdhagedis opmerken, de grootste inheemse hagedis.

Men kan de klauterwandeling beginnen in Eller of in Bremm.

In Eller neemt men een klein pad dat onder de spoorwegbrug aan de weg naar Bremm vertrekt en de flank opklimt. Ter hoogte van de buksboomhut op de Galgenlay slaat men linksaf langs een pad dat halfweg de flank van het Moeseldal doorheen de wijnvelden loopt.

In Bremm neemt men boven de parochiekerk de Weinbergsweg tot het eindpunt, vanwaar trappen naar het pad leiden.

Het Calmont- klauterpad is een deel van een wandelpaden- netwerk dat de gemeenten Bremm, Ediger-Eller en Neef met elkaar verbindt. Station zijn er in Eller en Neef. Bootjes kunnen aanleggen in Ediger-Eller. In de drie genoemde gemeenten zijn er drink- en eetgelegenheden alsook overnachtingsmogelijkheden.

zur vorherigen Seite zur Startseite zum Inhaltsverzeichnis zum Seitenanfang rp